Intervju: Miha Ogrin

Miha Ogrin je medicinski maser s kvalifikacijo po švicarskem Rdečem križu, Višja šola fizikalnih terapij, Davos, CH.

Od leta 2008 je na Višji šoli za fizikalne terapije Chur– Davos opravil 1.800 ur teoretičnega izobraževanja in 1.600 ur praktičnega usposabljanja in pridobil naziv medicinski maser s priznanjem švicarskega Rdečega križa.

Več v intervjuju.

Povzetek

Osebna misel
Življenje je lepo.

Vaš nasvet bodočim maserjem/kam
Masiranje je težko fizično delo in v primeru klasičnih masaž enolično delo. Veliko jih poznam, ki so hodili na masaže in se jim je zdelo fajn, pa so potem poskusili masirat in jim ni bilo všeč. V Sloveniji je zelo malo možnosti, da si kot maser zaposlen v organizaciji, večinoma si samostojni podjetnik, kjer pa lahko sebe do neke točke izraziš.

Top 3 mobilne aplikacije na vašem pametnem telefonu
Exchange, SumUp in Bookings

Katero knjigo bi mi priporočili v branje?
Dol mi visi, Mark Manson

Kje vas lahko kontaktirajo?
www.masaza-ogrin.si

Intervju

Kdo je Miha?
Miha je šel skozi veliko življenjskih situacij iz katerih se je veliko naučil, ker zelo dobro opazuje.

Zakaj masaža?
Moment masaže sem prepoznal že v osnovni soli, ampak ni bilo možno, da bi se takrat za to šolal. V življenju so se mi nato zgodile različne stvari, ki z masažo nimajo direktne zveze, so pa prispevale k razumevanju delovanja človeskega telesa.

V srednji šoli sem začel s treniranjem rokoborbe, s katero sem ostal povezan 10 let. Dobil sem vpogled v obremenitve telesa in poškodbe. Prva služba je bilo delo v mesnici. Mesarstvo je prvinsko delo in dobil sem spoznanja o strukturah in tkivu. 10 let sem živel z dedkom, ki je bil slaboviden, vendar za nas niso obstajale omejitve v gibanju. Sam je šel peš v mesto, na morju smo hodili po skalnatih stezicah in dobil sem izkušnjo čutenja človekovega stanja.

Vsa ta spoznanja povezuje moja osebna vztrajnost in opazovanje. Opazovanje sem razvil v šoli, ker se zaradi ADHD-ja nisem mogel učiti in sem opazoval govorne nastope sošolcev. Skupaj s šolanjem v Švici je masaža samo zaključek vseživljenjskega učenja prvinskosti.

Katere tehnike masaže so vam najbližje in zakaj mislite, da je temu tako?
Izhajam iz medicinske masaže, ki sem jo zaključil leta 2011 z višjo strokovno šolo v Švici. Danes uporabljam tehnike, ki so rezultat mojih lastnih spoznanj masaže. Tehnika je za stranke boleča, a učinkovita, ker je moje izhodišče, da v polurni terapiji težavo omilim oz. če je možno odpravim.

Danes obstaja nekaj 100 različnih vrst masaže. Kako lahko nekdo ve, katera masaža je zanj primerna?
To je podobno, kot če greš v tujo restavracijo in izbiraš med jedmi, ki jih nisi nikoli poskusil. V restavracijah je vse odvisno od kuharja, tukaj pa od maserja. Ko greš k nekomu novemu, ti noben opis ne bo povedal, kaj boš doživel. Vsak ima svoj pristop.

Ali se spomnite kako je potekala vaša prva masaža?
Med prvim in drugim vikendom izobraževanja za maserja klasične masaže, sem za trening opravil 56 masaž. Večina jih je naredila 5, jaz pa sem bil trdno odločen, da je to moj nov poklic.

Kako pomemben je mentor pri izvajanju masaž? Namreč, tudi pri veliko ponovitvah se lahko zgodi, da začnete gib opravljati napačno, kar se lahko stopnjuje, če vas kdo npr. ne korigira?
Mentor je pomemben. Vprašanje je, koliko si pripravljen plačati za dobrega mentorja oz. šolo. Šolanje in tečaji niso primerljivi, ker na tečaju ne moreš ponavljati v nedogled. Moja izkušnja s švicarsko šolo je, da smo delali dokler nismo dojeli. Na tečajih si prepuščen temu, koliko si dojemljiv, v moji šoli pa so poskrbeli, da smo se naučili in pridobili izkaz o strokovnosti.

Katere izkušnje z masiranim ne boste nikoli pozabili na masaži?
Tistih, katere se zaradi prevelike vneme niso končale najboljše. Pri tem me je podprla moja osebna zdravnica, ki mi je rekla, da je prav da se zavedam, da nisem bog.

Mi lahko opišete vaš tipičen dan?
Nekoč se je delovni dan začel že ob 8h. Zdaj, po 14 letih, pa ne začnem pred 9.30h – raje ob 10h. Vsak dan je drugačen, sem zelo spontan.

Kako se spoprijemate z utrujenostjo, ki pride, ko masirate po nekaj ur naenkrat?
Nekajkrat se je zgodilo, da sem delal tudi 13 ur v kosu, kasneje samo še 10 ur v kosu. Zdaj pa ne več kot 8 ur v kosu, pa še to se zgodi samo občasno. Delam največ 20 ur na teden, dobro pa se počutim, če delam do 15 ur na teden. Ko sem utrujen, si vzamem čim več časa za počitek.

Kako pomembna je hrana, gibanje, dovolj spanja?
Nisem tipičen. Nimam reda kar se tega tiče.

Katere so 3 stvari, ki ste se jih do sedaj naučili na svoji poti kot maser/ka?
Moj življenje je prepleteno z vsemi izkušnjami in težko izpostavim tri. Masaža je moj način življenja.

Nam lahko navedete en konkreten primer?
Vse življenje sem bil pod stresom in tega nisem prepoznal. To ni bilo spoznanje enega dogodka. Skozi zaznavanje lastnih napetosti, pogovorov s strankami sem dojel, da sem bil v daljšem obdobju zelo pod stresom. Danes so ta lastna spoznanja in spoznanja iz prakse združene v delavnici Telo in stres, ki jo izvajam izključno za podjetja.

Kateri nasvet, ki ste ga prejeli na področju masaž, ste si najbolj zapomnili?
Palec se ne uporablja kot glavni masažni prst. V nobenem primeru se pri medicinskih masažah ne uporablja tehnike masaže s podlahtjo in komolcem ter da se pri masaži okoli lopatice tudi v nobenem primeru ne spodvija roka. To znanje izhaja iz švicarske šole, kjer so nam predavali po večini vrhunski fizioterapevti. Die beste je imel takrat zasebno fizioterapevtsko kliniko z 20 redno zaposlenimi fizioterapevti.

Zadnjo uro pouka, nam je docent dal vedeti, da nekaj vemo, ampak v resnici pa ne vemo nič. Za nekatere je bilo to razočaranje zadnje šolske ure, meni pa je dalo globoko spoznanje in hvaležnost do vseh docentov in do pokojnega lastnika šole, da smo dobili to izkušnjo.

Kakšna vprašanja postavljate masiranemu pred masažo?
Ko začne govoriti o težavi, imam že pripravljena podvprašanja, ki so vezana na to težavo. Npr. stranka pove kako jo boli, jaz pa povem, kako to doživlja in na kakšen način so prisotne tudi ostale težave, ki jih niso povezovali s to težavo.

Nam lahko navedete en konkreten primer?
V določenem primeru težav, jim povem, da jih stvari jezijo in skupaj poiščemo, kaj jih jezi.

Katere izzive imajo ponavadi vaši masirani?
Izzivi so pogosto zakrčen vratno-ramenski del, išias in bolečine v ledvenem delu. Rešujem pa tudi izzive, za katere si sami ne bi mislili da jim lahko pomagam. Med terapijo skozi pogovor razjasnim vzroke, ki so pripeljali do fizične težave. Nekatere vzroke ozavestijo z dobljenimi opisi šele čez nekaj časa… lahko tudi čez nekaj let.

Kakšen nasvet imate za tiste, ki še niso bili na masaži?
Govorim o medicinski masaži: na koncu tudi tisti, ki ne bi šel k moškemu maserju, poišče rešitev v masaži. Velikokrat je naša razlaga težave daleč od tistega kar pripelje do težave. Da so vzroki lahko tudi kombinacija npr: poškodb, statike, psihosomatike in npr. podhladitev.

Kakšen je po vašem mnenju najboljši način soočenja s težavnimi strankami?
Nimam težavnih strank.

Vprašam drugače, stranka ima slab dan. 🙂
Moje izhodišče, kaj je slabo, je drugačno. Ne morem opisat.

V kolikor bi začenjali znova, kaj bi spremenili?
Ničesar, ker zaupam v proces.

Kako ste prišli do svojih prvih strank in kaj bi danes svetovali novopečenim maserjem, kako naj poiščejo prve stranke?
Prvih 8 let so stranke prihajale, ker so me priporočili. Danes pa polovica novih strank pride, ker so zame izvedele preko spleta. Kar nekaj jih pride šele, ko jim v drugo druga oseba pove za izkušnjo z mano.

V enem stavku razložite 4-letnemu otroku, kaj počnete.
Če te nekaj boli lahko sam narediš tako in tako, če pa to ne pomaga pa naredim jaz tako in tako.

Katera so orodja, ki jih najraje uporabljate pri masaži?
Ne uporabljam nobenih orodij in kontaktnih sredstev.

Kako se izobražujete?
S spoznanji iz prakse.

Nam lahko priporočite kakšno dobro knjigo iz vašega področja?
Ne berem knjig. Moja spoznanja niso vezavna na knjige ali izobrazevanja, so zgolj iz dela.

In še zadnje vprašanje – intervju s katerim slovenskim maserjem/ko bi radi prebrali?
Maja Skalja.

Intervju: Miha Ogrin

12 min